Què són l’equitació i la doma?


L'equitació és l'art o habilitat de muntar un cavall amb precisió. Pot realitzar-se amb finalitats recreatives, de treball o curatives.

En l’àmbit esportiu és un dels anomenats esports eqüestres i es divideix en tres especialitats: el salt, la doma clàssica i el camp a través o cros.

 

La doma és la disciplina bàsica per adquirir domini del cavall i poder practicar qualsevol altra disciplina o activitat.

La doma cerca el desenvolupament del cavall amb un entrenament metòdic i equilibrat que el va convertint en un atleta a disposició del genet. Com a conseqüència dels exercicis, el cavall esdevé més tranquil, àgil, flexible, confiat, atent i decidit, afavorint l’harmonia amb el genet. A les proves de doma clàssica es realitzen exercicis anomenats reprises que són observats per jutges que valoren l’harmonia, la impulsió, l’equilibri, lleugeresa i facilitat de moviments, i la resposta a l'embocadura sense tensió ni resistència.

A les proves de salt, el genet ha de guiar el seu cavall per un recorregut on s’hi han distribuït una sèrie d'obstacles amb característiques diferents, i cavall i genet han de saltar-los correctament. Els obstacles estan numerats en l'ordre en que s’han de superar i han de caure quan el cavall o el genet els colpegin, de manera que no comportin cap perill per als concursants.

El camp a través o cros és una cursa d'obstacles, inspirada en les curses en llibertat per camps i boscos, on es proven habilitat, velocitat i resistència. Es perd un punt per cada error que es comet durant el recorregut, com no saltar, superar el límit de temps, caure del cavall...

Els obstacles intenten imitar els que es troben al cavalcar pel camp: tanques, murs, aigua ... Són sòlids i no cedeixen si hi xoquem, no cauen. També és possible que s'hagin de saltar obstacles en pujades i baixades. L’especialitat del camp a través és la físicament més exigent per al cavall i el genet, és quasi un esport “extrem” que només pot realitzar-se quan ambdós estan perfectament compenetrats i en unes condicions de forma òptimes.