Vol comprar-se un cavall?

fotos cavalls

Si t’has engrescat i vols endinsar-te en el món del cavall, necessitaràs, més a viat o més tard, la teva pròpia muntura.

Al Centre d’Equitació Montblanc t’oferim el nostre assessorament i t’acompanyem i orientarem en la cerca per ajudar-te a optimitzar la teva decisió.

 

Algunes consideracions prèvies

El primer que cal pensar és si hem pres en consideració la càrrega de responsabilitat que comporta ser propietari d'un cavall i si reunim els requisits necessaris.

És recomanable que abans de comprar un cavall o fer-nos càrrec d'un, es dominin les tècniques bàsiques de maneig  a peu a terra, al box i a la pista o al camp. Podríem parlar del nivell de Galop 4 del sistema oficial d'ensenyament: dominar el cavall als tres aires en pista i al camp, saltar obstacles variats i ser independent per col·locar els equips i la neteja bàsica del cavall.

No recomanem que us plantegeu la possibilitat de disposar del vostre cavall si aneu malament en els estudis, si la situació emocional és inestable, si la situació econòmica és precària o si la disponibilitat de temps és molt limitada.

Per a iniciar-se de petits en l’equitació, el millor és a partir dels onze anys, pel grau d'autonomia i responsabilitat que ja s’ha assolit. Cal tenir en compte que els adolescents de vegades estan despistats i si volen un cavall han de guanyar-se'l. Això significa tenir responsabilitat amb els seus estudis i moderació a l'hora de sortir amb els amics. Cal disposar de la suficient maduresa per assumir que és un esport en el qual hi han implicats el genet i el cavall, i que cal actuar adequadament si volem demanar-li el mateix al cavall. Són importants la puntualitat, l’organització, mantenir el material net, esforçar-se en la feina, etc.

 

Consells preliminars

Abans de triar un cavall cal determinar quines  són les possibilitats econòmiques i amb quina finalitat es fa la compra.

  • No es pot comprar el primer cavall que es vegi ni caure en la dispersió.
  • És aconsellable recórrer a un veterinari per realitzar un reconeixement de compra.
  • En la compra-venda de cavalls el regateig és una activitat comuna. S’ha de tenir present i no acceptar el primer preu del venedor.
  • És convenient no realitzar el pagament immediatament i provar d’aconseguir un període de prova.
  • És important observar atentament el cavall lligat.

 

 

On comprar

Els cavalls s’han de comprar al lloc adequat per evitar sorpreses i imprevistos.

L’avantatge d’adreçar-se directament a un criador de cavalls és que aquest ha de mantenir la seva reputació per afavorir les vendes futures. Això dóna força garanties de la qualitat dels seus cavalls.
Sovint els usuaris i clients de clubs i centres hípics deleguen en els monitors l’encàrrec de vendre els seus cavalls i recórrer a aquests centres és una bona opció per aconseguir un cavall que hagi estat ben cuidat i ensinistrat.
Si recorrem a un particular és aconsellable que es tracti d’un expert que necessiti desprendre’s del seu cavall per qualsevol motiu.  
Els concursos poden ser llocs apropiats per trobar un venedor si el que es desitja és un cavall de concurs en qualsevol de les especialitats de l’equitació.
Els veterinaris conviuen a diari amb persones d’aquest entorn, coneixen els animals, els propietaris interessats a vendre i poden aconsellar sobre l’estat de salut i forma dels cavalls.
A les fires cal tenir molta cura de no deixar-se entabanar i acompanyar-se sempre d’algú que sigui expert.
En el món de la compra-venda de cavalls sovinteja la figura de l’intermediari. La seva tasca és trobar en el mercat el cavall idoni per al comprador. Cal que sigui de confiança i acostuma a cobrar l’equivalent al 10% de l’operació.

 

Quan comprar

Generalment, quan arriba el bon temps, a la primavera, és quan es desperta més el desig de gaudir de la companyia d’un cavall i del plaer de muntar, cavalcar, saltar... i els preus pugen.

Contràriament, a la tardor, amb el fred hivern en perspectiva, baixa l’entusiasme per les activitats a l’aire lliure i els preus baixen.

 

Cóm el seleccionem

El mascle sense castrar s’anomena sencer i és recomanable si l’objectiu és la competició, però per fer excursions o passejar, aquests cavalls en presència d'eugues en zel poden resultar perillosos. També poden ser-ho al costat d'altres mascles que podrien arribar a agredir.

El mascle castrat perd la seva combativitat (la qual cosa no vol dir que no valgui per a la competició), i és especialment vàlid per a les llargues passejades.

L’euga  no té res a envejar al mascle, només reclama certa precaució en l'època de zel.

A partir dels 3 anys ja el podem formar. A aquesta edat el cavall haurà rebut els primers entrenaments i haurem de tenir cura de que aquesta operació s'hagi realitzat bé. Cal tenir en compte que encara no es pot utilitzar per a la competició.

A partir dels 5 anys l'aspecte del cavall és el definitiu i pot ser utilitzat per a la competició. Haurem de posar cura en la compra ja que a aquestes edats es solen vendre els cavalls que no són bons.

A partir dels 13 anys és un cavall gran i hem de fixar-nos en les possibles malalties. Però un cavall experimentat i tranquil és el millor per a un genet que no té experiència.

 

 

El preu

El preu mínim que s'estableix per a la compra d'un cavall és el que correspon al preu del seu pes com a carn. A partir d'aquest preu hi ha una sèrie de variables que influeixen en el preu final.

L’euga incrementa el seu preu si es considera vàlida per criar exemplars valuosos.

Un cavall castrat pot ser més car per amortitzar l’operació, però un cavall sencer també pot valorar-se més perquè permet ser usat com a semental.

Un cavall d'entre 5 i 10 anys, en la seva plenitud física, és més car. A partir dels 10 anys, el preu comença a baixar.

Un cavall indocumentat ha de ser més barat. Les races de més valor són el cavall andalús i l'àrab.

S'incrementa el preu si el cavall ha estat guanyador en diferents competicions.

 

Documentació del cavall

Quan comprem un cavall ens haurem d'assegurar de que té tots els papers exigibles i que estan en regla:

La targeta de matriculació, el títol de propietat del cavall, ha de  modificar-se quan el cavall canvia de propietari.
El document d'acompanyament ha d'acompanyar el cavall en tots els seus desplaçaments i ha de contenir:

La data i lloc de naixement
El nom del propietari en el moment del naixement.
El nom dels pares, dels avis i dels besavis del cavall.
Dades individuals: escrits i gràfics que identifiquen el cavall en el moment de la venda.
Dades sanitàries i administratives: visats, vacunacions ...

Abans de comprar un cavall cal comprovar que les dades sanitàries corresponen a les del document d'acompanyament.